Gastronomiprogrammet - 180 hp
Programkod: SGGS2- SGGS2
Nivå: Grundnivå
Engelsk titel: Food and Meal Sciences
Beslut: Fastställd av Fakultetsnämnden för naturvetenskap: 2020-12-11. Giltig från och med 2021-08-30.
Diarienummer: U2020-241-2346
Övergripande utbildningsmål
Gastronomiprogrammets övergripande utbildningsmål är att studenten efter examen ska ha förmåga att, med en självständig, kritisk och ämnesövergripande helhetssyn, arbeta med utveckling av samtidens och framtidens hållbara mat och måltider. Utbildningen är främst inriktad mot koncept- och produktutveckling, offentliga måltider och mot olika nyckelroller i livsmedelssektorn. Studenten ges under utbildningen möjlighet att utveckla både vetenskapligt förankrade kunskaper och praktiska färdigheter.
I programmet ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU) omfattande minst 7,5 hp.
Vissa kurser inom programmet ges på engelska.
Examensmål
Kunskap och förståelse
För kandidatexamen ska studenten
- visa kunskap om och förståelse för mat- och måltidsområdets vetenskapliga och praktiska grund med fördjupning inom nutrition och hälsa, livsmedel samt matkultur och kommunikation
- visa orientering om aktuella forsknings- och utvecklingsfrågor inom mat- och måltidsvetenskap
- visa kunskap om studiedesign och tillämpliga metoder för insamling och bearbetning av data inom mat- och måltidsvetenskap.
Färdighet och förmåga
För kandidatexamen ska studenten
- visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning, samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer inom mat- och måltidsvetenskap
- visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar
- visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper, och visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom mat- och måltidsområdet.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För kandidatexamen ska studenten
- visa förmåga att inom mat- och måltidsvetenskap göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter
- visa insikt om kunskapens roll i samhället och om människans ansvar för hur den används, och visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens.
Upplägg och innehåll
Gastronomiprogrammet är en bred, ämnesöverskridande utbildning som kombinerar naturvetenskap med samhällsvetenskap för att adressera dagens och framtidens samhällsutmaningar kopplade till mat och måltider. Utbildningen vilar på huvudområdet Mat- och måltidsvetenskap, som är ett tvärvetenskapligt kunskaps- och forskningsområde som förenar kunskap om livsmedel och nutrition med hälsa och hållbarhet – från produktion till konsumtion. Med matkultur och kreativitet skapas hantverk och måltidsupplevelser för framtidens konsumenter.
Kurserna inom huvudområdet kompletteras med kurser inom andra, för arbetsmarknaden, relevanta ämnen i syfte att skapa mångsidigt kompetenta studenter med hög handlingsberedskap. Arbetsformerna, individuellt och i grupp, är varierande och utgörs av föreläsningar, seminarier, laborationer, metodmatlagning, fältstudier, VFU och övningar av problemorienterad karaktär. Under utbildningens gång tränas studenterna i informationssökning samt sammanställnings- och presentationsteknik med olika typer av hjälpmedel. Studenterna ges möjligheter att utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt genom diverse forskningsanknutna lärmoment samt ett antal individuella och gruppvisa metod- och rapportuppgifter av ökad svårighetsgrad.
Hantverksmässiga, innovativa och kreativa färdigheter utvecklas genom bland annat övningar i metodkök, kvalitets- och sensoriklaboratorium, med nära koppling till teoretiska moment. Genom välutvecklad samverkan med både den privata och offentliga mat- och måltidssektorn, regionalt, nationellt och internationellt, förbereds studenten för ett aktivt medborgarskap och för ett framtida yrkesliv. Gastronomiprogrammet ger möjlighet till personlig utveckling och stimulerar till forskning och innovation och skapar på så sätt en bred kunskapsbas inom huvudområdet Mat- och måltidsvetenskap.
Under utbildningens första året introduceras samtliga delar av huvudområdet Mat- och måltidsvetenskap och belyses genom följande perspektiv: hantverk, vetenskaplighet, kreativitet och hållbarhet. Det andra året är en vidareutveckling i de ämneskunskaper, färdigheter och förmågor som förväntas av yrkesverksamma inom mat- och måltidsområdet. Under detta år ingår 5 veckor sammanhängande VFU i privat eller offentlig mat- och måltidsverksamhet. Under det tredje året, i termin fem, ges möjlighet att antingen fördjupa sin kunskap inom mat- och måltidsvetenskap eller profilera sin utbildning genom valbara kurser vid svenska eller utländska lärosäten.
Utbildningen delas upp i följande kurser:
År 1
Mat- och måltidsvetenskap - introduktionskurs 7,5 hp*
Livsmedelsvetenskap 7,5 hp*
Matlagning och råvarukunskap 7,5 hp*
Livsmedelskemi 7,5 hp*
Livsmedelsmikrobiologi 7,5 hp*
Måltiden ur ett socialt och kulturellt perspektiv 7,5 hp*
Näringslära 7,5 hp*
Egenkontroll och tillämpning av HACCP 7,5 hp
År 2
Mat och näring genom livet, del 1 7,5 hp*
Offentliga måltidskoncept 7,5 hp*
Dimensioner av hållbar matkonsumtion 7,5 hp
Ekonomiintroduktion inom mat- och måltidsområdet 7,5 hp
Sensorisk analys av livsmedel, grundkurs 7,5 hp*
Kreativ koncept- och produktutveckling inom livsmedelsområdet 15 hp*
Verksamhetsförlagd utbildning, Mat- och måltidsvetenskap 7,5 hp*
År 3
Mat och näring genom livet, del 2 7,5 hp* **
Råvaruförädling och varumärkesbyggande 22,5 hp* **
Forskningsmetodik i ämnet Mat- och måltidsvetenskap 7,5 hp
Examensarbete Mat- och måltidsvetenskap 15 hp*
Måltidskreation 7,5 hp*
* Kurser inom huvudområdet
** Valbara kurser; vid HKR i mån av tillräckligt antal sökande, alternativt vid annat lärosäte i Sverige eller utomlands
Ordningen mellan kurserna kan komma att ändras och vissa kursnamn kan komma att uppdateras.
Förkunskaps- och behörighetskrav
Examen
Student som uppnått minst godkänt resultat på samtliga kurser i enlighet med gällande utbildningsplan uppfyller fordringarna för Filosofie kandidatexamen i Mat- och måltidsvetenskap (Degree of Bachelor of Science in Food and Meal Science). På begäran av student som uppfyller fordringarna utfärdar högskolan examensbevis med denna examensbenämning. Ansökan ska ske på det sätt som högskolan anvisar.
Påbyggbarhet
Gastronomiprogrammet, som ges på grundnivå, kan vid Högskolan Kristianstad byggas på med magisterprogram i Mat- och måltidsvetenskap eller motsvarande program och kurser på avancerad nivå vid andra svenska eller internationella lärosäten.
Revideringar
Revidering gäller ändrad text under rubriken Upplägg och innehåll.
Programutvärdering
Programutvärdering sker i enlighet med av Högskolan utfärdade riktlinjer.
Övergångsbestämmelser
Om programmet avvecklas eller avsevärt förändras har studenten rätt att följa den programstruktur som han eller hon har blivit antagen till. Denna rätt upphör 4 år efter beslutad sista antagning till programmet enligt den programstruktur som preciseras i föreliggande utbildningsplan. Möjlighet till övergång till ny utbildningsstruktur ges för dem som påbörjat studierna enligt tidigare utbildningsplan om majoriteten av studenterna i den aktuella årskursen är villiga att göra denna ändring.Övrigt
I programmet ingår ett antal kurser som har tidigare programkurser som förkunskapskrav.
Utbildningen innehåller moment där studenterna har utgifter för viss utrustning, till självkostnadspris som kan uppgå till ca 5000 SEK.